• Utusan Online

Kem Pelarian Rohingya Bakal Hanyut


HAMPIR sejuta etnik Rohingya kini berada di kem pelarian sekitar Cox`s Bazar, Bangladesh. Kesemua mereka hidup dalam keadaan sesak dan tidak selesa, terutama di kem Kutupalong dan Balukhali.


Kanak-kanak, orang tua, lelaki dan wanita semuanya melalui keadaan hidup yang amat sukar di penempatan sementara yang dibina daripada lembaran plastik dan buluh.


Kira-kira 700,000 etnik Rohingya tiba di kem pelarian itu sejak tentera Myanmar melancarkan gerakan menghalau kumpulan minoriti itu bermula Ogos tahun lalu.


Namun, kisah kemanusiaan etnik itu bakal memasuki krisis baharu.


Kalau sebelum ini, mereka berdepan dengan kekejaman tentera Myanmar dan kekurangan kemudahan asas di kem pelarian. Kali ini, etnik itu berdepan dengan musim monsun yang berupaya menjadikan kawasan penempatan mereka seperti kolam takungan air, sekali gus berisiko terjadinya tragedi tanah runtuh.


Apa tidaknya, musim monsun itu bukan hanya menjadikan Bangladesh antara negara bakal dilanda ribut siklon secara berterusan, bahkan menjadikannya antara penerima taburan hujan paling tinggi atas muka bumi ini.


Dengan jangkaan menerima kira-kira 250 milimeter taburan hujan dalam beberapa bulan lagi, bermakna sebahagian besar daripada kawasan kem itu berisiko untuk ditenggelami.


Keadaan tersebut dilihat menjadi lebih berisiko berikutan wujudnya larangan untuk membina sebarangan binaan kekal dalam kem pelarian berkenaan. Apa yang dibenarkan hanyalah berasaskan buluh dan bahan plastik.


Mengikut Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), kira-kira 200,000 etnik Rohingya berdepan dengan ancaman hujan yang dijangkakan itu.


Setakat ini, mengikut angka yang disediakan oleh agensi bantuan, hujan lebat berterusan sejak akhir-akhir ini telah menyebabkan kira-kira 900 tempat perlindungan dan 200 tandas telah musnah.


Aliran deras air hujan bukan hanya menyebabkan ramai pelarian itu dihanyutkan dan ada juga beberapa kejadian mereka ditimpa oleh runtuhan dinding lumpur.


Kumpulan bantuan cuba memindahkan keluarga ke tempat lebih selamat, tetapi dengan jumlah pelarian yang mencecah ratusan ribu orang adalah mustahil dan banjir tersebut turut berisiko mewujudkan penyakit berasaskan air seperti kolera.


Rentetan daripada itu, ada sebilangan penduduk berusaha membina binaan tambatan sama ada menggunakan buluh atau tanah bagi mengelakkan penempatan mereka musnah atau dihanyutkan air hujan.


Selain itu, mereka juga turut bergotong royong bersama pekerja agensi bantuan membina parit yang agak dalam bagi memastikan aliran air tidak tersekat apabila hujan melanda kawasan kem pelarian.

Source :

http://www.utusan.com.my/rencana/agama/kem-pelarian-rohingya-bakal-hanyut-1.710540

8 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua