• Utusan Online

Myanmar Halang Penghantaran Pulang Etnik Rohingya


PELARIAN Rohingya berkemungkinan besar tidak berpeluang pulang ke kampung halaman mereka.

DHAKA 8 Mac - Menteri Kabinet Bangladesh menuduh Myanmar cuba menghalang usaha penghantaran pulang lebih 750,000 pelarian Rohingya, sambil menegaskan etnik minoriti itu berkemungkinan tidak akan kembali ke negara mereka.


Menteri Kewangan, A.M.A Muhith berkata, perjanjian penghantaran pulang pelarian yang ditandatangani antara Myanmar dan Bangladesh pada November lalu berkemungkinan berdepan kegagalan walaupun pendirian rasmi kerajaan menegaskan bahawa etnik minoriti itu harus kembali ke kampung halaman mereka.


Dalam pada itu, Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zeid Ra’ad Al Hussein dalam ucapannye kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB berkata, penghapusan etnik masih berlaku di Rakhine apabila terdapat laporan bahawa pihak berkuasa Myanmar memusnahkan kawasan yang dipercayai kubur besar etnik Rohingya.


Beliau menyifatkan tindakan itu sebagai usaha yang sengaja dilakukan untuk menghapuskan bukti jenayah antarabangsa dan kemungkinan jenayah terhadap kemanusiaan.


9 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua