• www.ismaweb.net

Nasib Rohingya Lebih Buruk Daripada Laporan BBC, CNN


JAKARTA, 7 Jamadilawal 1439H, Rabu – Nasib pelarian Muslim Rohingya jauh lebih buruk daripada gambaran yang dilaporkan pihak media antarabangsa, kata Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Jim Mattis.


“Ini adalah tragedi terburuk daripada apa yang CNN atau BBC dapat gambarkan keadaan mereka (pelarian Rohingya),” katanya kepada pemberita ketika lawatan kerja di Indonesia, semalam.


Mattis mendakwa, AS adalah antara pihak yang berusaha menyelesaikan krisis itu menerusi langkah diplomatik, termasuk bantuan kemanusiaan.


Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), hampir 650,000 umat Islam Rohingya melarikan diri dari negeri Rakhine ke Bangladesh sejak kempen keganasan meningkat pada Ogos lalu.


Biarpun hidup kebuluran di kem pelarian Bangladesh, kebanyakan etnik Rohingya tidak sanggup pulang ke Myanmar lagi, meskipun perjanjian penghantaran sudah dicapai.


Bangladesh dan Myanmar memuktamadkan perjanjian penghantaran pulang pelarian Rohingya pada awal tahun ini, untuk tempoh dua tahun akan datang.


Bagaimanapun, persepakatan itu tidak diterima pelarian Rohingya kecuali keselamatan mereka dijamin, dan tuntutan hak mereka sebagai warganegara diterima.


PBB menyifatkan Rohingya sebagai kumpulan minoriti yang teruk dianiaya di dunia.


3 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua