• www.utusan.com.my

Perjalanan Penuh Emosi


COX'S BAZAR 16 Feb. - Perjalanan 25 sukarelawan Food Flotilla for Myanmar termasuk ketua misi, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim ke tiga kem pelarian di Bangladesh iaitu Kem Kutupalong, Kem Balukhali dan Kem Leda di Teknaf ternyata sebuah perjalanan yang penuh emosi.


Melihat saudara seagama etnik Rohingya yang seramai lebih 100,000 di ketiga-tiga kem itu terutama kanak-kanak dan wanita yang mengalirkan air mata menadah tangan meminta makanan, suasana itu ternyata terlalu menyedihkan mata yang memandang.


Kem ini menjadi simbol ke­sengsaraan hidup sekumpulan umat Islam dalam era moden.


Kanak-kanak di ketiga-tiga kem ini ada yang dalam keadaan bogel, menanti kedatangan para sukarelawan dengan sabar dan sudah pasti mereka menunggu buah tangan daripada kami.


Makanan ringan seperti gula-gula lolipop dan biskut seolah-olah satu makanan mewah untuk mereka, malah ia sudah mampu membuatkan mereka tersenyum gembira.


Keadaan di ketiga-tiga kem itu tidak terurus, hanya terdapat bekalan air dari telaga air untuk etnik Rohingya mengalas perut.


Bekalan makanan pula dicatu di setiap kem yang mana untuk satu keluarga, Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) membekalkan kira-kira 25 kilogram beras untuk mereka.


Tetapi bayangkan jika setiap keluarga mempunyai lebih daripada 10 ahli, 25 kilogram beras hanya mampu bertahan kurang dari sebulan.


Etnik Rohingya terlalu daif, mereka memerlukan bantuan dari seluruh dunia terutama dunia Islam bagi mengiktiraf kewujudan mereka.


Myanmar perlu memulangkan hak kewarganegaraan bagi setiap etnik Rohingya bagi memastikan mereka mampu menikmati kehidupan sebagai seorang manusia dengan lebih bermakna dan terurus.


0 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua