• www.utusan.com.my

Kapal Lewat Sehari


LAUT ANDAMAN 6 Feb. - Kapal Nautical Aliya yang membawa barangan untuk bantuan dan sukarelawan bagi misi kemanusiaan Malaysia, Food Flotilla for Myanmar dijang­ka tiba di Pelabuhan Yangon, Myan­mar pada Khamis ini.

Ketua misi berkenaan yang juga Presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M), Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, kapal tersebut tiba lewat sehari daripada jangkaan kerana faktor cuaca menyebabkannya terpaksa bergerak pada kelajuan sekitar tujuh knot sahaja.

Menurut beliau, Nautical Aliya yang memasuki Laut Andaman sekitar pukul 9.30 malam tadi memperlahankan pergerakan ke­rana terpaksa belayar melawan angin berkelajuan kira-kira 10 knot dan arus bawah laut yang kuat.


“Sebelum ini kapal ini bergerak pada kelajuan lapan knot, tetapi pagi ini kita bergerak pada kadar enam hingga tujuh knot sahaja.

“Disebabkan itu, jadual perjalanan misi ini lewat sehari daripada jangkaan asal dan kita akan tiba di Yangon pada Khamis, kira-kira 10.30 pagi,” katanya di sini hari ini.

Sebelum ini, kapal Nautical Aliya yang berlepas dari Pelabuhan Klang pada Jumaat lalu dijadualkan tiba di Yangon Rabu ini sebelum meneruskan perjalanan ke Teknaf, Bangladesh bagi memberi bantuan kepada masyarakat Islam Rohingya di negara berkenaan.

Menurut Abdul Azeez, ketibaan kapal itu di Yangon sedang diuruskan Kementerian Hal Eh­wal Luar Myanmar bersama-sama dengan pasukan peninjau KP1M yang siap sedia berada di sana.

Beliau berkata, proses pemin­dahan barangan bantuan dari kapal ke Pelabuhan Yangon akan turut dibantu oleh pekerja-pekerja dari Myanmar dan dijangka mengambil masa dua jam.

“Tempoh masa yang diperuntukkan untuk penyerahan bara­ngan bantuan seperti 50,000 peket mi segera, 12,000 botol air mineral dan 10,000 barangan kebersihan diri kepada kerajaan Myan­mar adalah 10 jam,” jelasnya.

Abdul Azeez memberitahu, sebanyak 300 tan beras telah berada di Pelabuhan Yangon dan kesemua barangan tersebut akan diagihkan kepada masyarakat yang memerlukan termasuk etnik Rohingya.

“Selepas selesai proses pe­nyerahan bantuan di sana, misi ini akan meneruskan perjalanan ke Teknaf,” katanya.

1 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua