• Mohd Azmi Abd Hamid

Bagaikan Anak Menunggu Kembalinya Ibubapa Yang Sudah Lama Tidak Pulang


Rencana Khas Flotilla Siri 1:


5 hb Februari 2017

1200

Selat Melaka


Berita mengenai pelayaran Food Flotilla for Myanrmar kini sampai kepada ribuan pelarian di kem IDP di Sittwe dan Maungdaw di Arakan dan Teknaf di Bangladesh.


Etnik Rohingya di Arakan menganggap kedatangan Flotilla bagaikan anak-anak yang kelaparan yang menunggu ibubapa yang sudah lama tidak pulang.


Mereka telah merakam suara melalui telefom bimbit dan mengguna watsapp untuk dihantar kepada wakil MAPIM yang berada diatas kapal.


"Seperti anak-anak kehilangan ibubapa , kami merasa kedatangan kapal flotilla yang sedang menuju ke Arakan suatu hadiah Allah kepada kami. Kami menganggap peserta wanita seperti ibu kami dan yang lelaki sebagai bapa kami." kata Nur Alam , 42 , dari kem IDP di Sittwe , Arakan.


Aisyah , 50 , ibu kepada 5 seorang anak , dari Kg. Muanama , Arakan berkata "Mendengar sahaja kapal sudah bergerak dari Malaysia, perasaan kami tidak terkata. Kami hanya menangis dan berdoa . Kami berdoa sebaik sahaja mendapat tahu saudara-saudara kami akan datang dengan kapal Flotilla . Mereka bersusah payah untuk datang membantu kami."


Abdul Aziz , 19 , dari Maungdaw, yang hanya tinggal sebatang kara , "Bagaikan seorang itu dalam keadaan lemas di tengah lautan dan tidak tahu semada akan hidup atau mati, bila mendapat khabar kapal bantuan Flotilla sedang menuju ke Arakan, kami merasa seolah mendapat nyawa semula"


Nur Islam , 68 , dari Kg. Gozobil , yang pernah menyaksikan tentera Myanmar membunuh remaja dalam kampung tersebut , "Ramai dikalangan kami yang ingin bercakap tentang betapa gembiranya kami mendengar mengenai Flotilla yang akan sampai, tetapi tidak mampu hendak bercakap, kerana menangis kegembiraan"


"Kami berada semua peserta Flotilla dilindungi Allah, diberi ganjaran dunia dan akhirat. Allah sahaja yang tahu bagaimana membalas jasa saudara yang mengambil risiko merentas laut untuk datang membantu kami "


Kaum Rohingya yang telah melalui penindasan yang sedemikian lama , kini mendapat nafas segar dan harapan semula bila Flotilla sekarang menjadi realiti. Mereka hampir putus asa untuk mendapat sebarang pembelaan dari dunia . Dari hanya mendengar resolusi dan deklarasi , kini bertukar menjadi pembelaan dalam bentuk tindakan yang nyata.


Kapal Nautical Alya yang telah berlayar pada 3 hb Februari 2017 dari Pelabuhan Klang kini menuju ke Yangon Myanmar.


Dengan kelajuan 7.2 knot ( 14 km sejam ) , kapal dijangka akan melalui Selat Melaka , lautan Andaman dan Teluk Benggal.


Mengikut Kepten Firdaus, dijangka Flotilla akan sampai pelabuhan Yangon , Myanmar pada 10.30 malam 8 hb Februari 2017 .

0 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua