• Muhammad Nur Akmal Shamsudin

Perkahwinan Sejenis Mengancam Fitrah Kehidupan


Di beberapa negara telah menghalalkan pernikahan sesama jantina, sebagai contoh di Belanda, Swedia, Belgium, dan Sepanyol. Kemudian, sokongan kuat Amerika Syarikat juga menyokong dan mengikut menghalalkan pernikahan sesama jantina, iaitu kaum gay, transgender (LGBT), lesbian dan bioseksual. Setelah Mahkamah Agung (MA) Amerika Syarikat, seperti yang diberitakan diseluruh dunia telah menghalalkan pernikahan sesama jenis di 50 bahagian negeri melalui keputusan bersejarah di Amerika.


Sementara itu, berbeza di Negara Gambia, seperti yang dimaklumkan, dengan pantas melarang dan mengancam pecinta sejenis masuk ke Negara Gambia. Hal ini disampaikan secara lantang oleh Presiden Gambia, Yahya Jammeh. Dia mengatakan, akan memancung leher para pelaku ini jika mereka berani menginjakkan kaki di Gambia.


“Jika anda melakukan hal terkutuk itu di Gambia, saya akan memancung leher anda. Jika anda seorang lelaki dan ingin menikahi lelaki lainnya di negara ini, kami akan menangkap anda, dan tidak seorang pun akan melihat anda lagi,” ungkapnya, seperti yang dikutip dari merdeka.com.


Hampir 90 peratus rakyat Gambia beragama Islam. Para homoseksual yang ingin melakukan pernikahan atau melakukan hubungan di Gambia akan dikenakan hukuman penjara selama 14 tahun. Namun, pada hujung tahun 2015 yang lalu, presiden yang berkuasa di Gambia sejak berusia 29 tahun ini memulakan kempen anti-gay di negaranya dengan memberikan hukuman mati bagi para pencinta sesama jenis.

0 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua