• Aisyah Abdul Halim

Musibah Kebakaran Kg. Bangau-Bangau, Semporna

Setelah beberapa hari menumpang di dewan orang ramai dan keluarga berdekatan, mangsa kebakaran Kampung Bangau-bangau kini dapat menghuni di dalam khemah sebagai penempatan sementara.


Khemah didirikan dengan bantuan daripada beberapa badan kerajaan dan bukan kerajaan seperti Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan tenaga khas daripada Special Malaysia Assistant Rescue Team (SMART).


Sementara dari pihak NGO yang terlibat ialah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Pertubuhan Ikatan Minda At-Taqwa Malaysia (IMAM), Pertubuhan Kembara Amal (PeKA), Persatuan Siswazah Sabah (PSS) serta anak muda di sekitar Semporna.


Untuk fasa pertama, 105 unit khemah akan dipasang di kawasan lot parkir Kampung Bangau-bangau. Khemah yang didirikan berukuran 10×10 kaki persegi 12×6 kaki persegi ini boleh memuatkan 7-8 orang untuk sebuah keluarga. Khemah berkualiti ini di impot dari Jepun dengan anggaran jangka hayatnya adalah antara empat hingga enam bulan mengikut cuaca Malaysia.


Antara NGO yang terlibat dalam gerakerja pemasangan khemah adalah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Pertubuhan Ikatan Minda At-Taqwa Malaysia (IMAM), Pertubuhan Kembara Amal (PeKA), Persatuan Siswazah Sabah (PSS) serta anak muda di sekitar Semporna.


Sementara itu, di dalam dewan yang memuatkan mangsa kebakaran, Jabatan Kesihatan juga turut terlibat memberikan bantuan dengan memberi rawatan kesihatan dan ubat-ubatan.


Dewan yang memuatkan 386 buah keluarga itu sememangnya agak kecil dengan kemudahan bilik air dan bilik persalinan yang terhad.


MAPIM bersedia menyalurkan bantuan yang diterima daripada pihak awam dan swasta. Sumbangan dalam bentuk infaq, zakat dan derma boleh disalurkan menerusi tabung Dana MAPIM.


No akaun MAYBANK 558220605312 Nama akaun : DANA MAPIM

11 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua